Thursday, February 11, 2010

Idea Hadi : Dulu Dicaci Kini Dicari


Petikan ucapan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan dipetik dari Sinar Harian 09.02.2010.

1. “Saya amat risau dengan fitnah yang mungkin dimasukkan oleh individu tertentu, saya amat berharap ia sebagai satu wadah untuk Pas berdakwah kepada UMNO".

2. “Ia lebih kepada perbincangan berbentuk wacana dan bukannya Pas-UMNO mahu bergabung, ianya perbincangan bersama untuk menyelesaikan masalah negara,”.

3.“Perbincangan ini sememangnya menjadi dasar perjuangan Pas selama ini, prinsip utama Pas adalah dakwah, jadi tidak salah jika semua parti lain sertainya,”.

Jumaat lalu, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melahirkan hasrat duduk semeja dengan UMNO bagi membincangkan isu berkaitan agama Islam. Kelmarin, cadangan Nik Aziz itu disambut baik Abdul Hadi yang berkata, bahawa parti itu bersedia untuk berbincang dengan UMNO dalam perkara yang parti pembangkang tersebut dapat bekerjasama, termasuk isu yang berkaitan dengan keselamatan negara, ekonomi, agama dan politik.

(Kata Waris Pahang :

- Syukur Alhamdulillah kerana akhirnya terbuka juga hati pimpinan PAS mahu duduk semeja dengan UMNO. Semoga Umno dan PAS dapat bermuafakat demi kepentingan masa depan bangsa Melayu di negara ini. Muafakat itu membawa berkat.

-Biarlah apa yang PAS mahu perkatakan seperti sekadar mahu berdakwah kepada UMNO sahaja, bagi kita mahu duduk semeja sudah menunjukkan tanda positif untuk bersama-sama mendepani cabaran.

-Pasti ramai yang terkilan terhadap kenyataan PAS yang tidak berhasrat bergabung dengan UMNO sedangkan itulah yang diharapkan oleh umat Melayu Islam di negara ini. Buangkanlah sikap keegoaan dan jangan pula esok dilabelkan sebagai 'bodoh sombong' kerana menolak perpaduan yang digalakkan oleh Islam.

- Semoga bangsa Melayu Islam kembali bersatu dan menegakkan kekuatan di negara ini agar kedaulatan bangsa dan agama Islam tetap teguh dan tidak dipandang rendah oleh mana-mana pihak.

-Walaubagaimana pun khabarnya 'Gelombang PAS' kembali berkocak akibat cadangan dari pucuk pimpinan PAS ini. Yang hairannya, kenapa tiada suara yang menggesa Nik Aziz letak jawatan kerana mahu berbincang dengan UMNO?.
-Adakah masih perlu EGM untuk menyingkirkan golongan yang pro kerajaan perpaduan?. Barangkali mereka yang terselamat daripada penyingkiran ialah Ketua Pemuda PAS kerana menyokong kedua-dua sekali iaitu Nik Aziz dan Haji Hadi?.
-Idea untuk parti lain turut serta dalam perbincangan tersebut adalah tidak bijak kerana PAS selama ini lembik lutut bila berhadapan dengan DAP).

4 comments:

YANG GAMBI said...

Salam bro, nak buat macam mana.....kenalah juga Nik Aziz mengendur...... tapi UMNO perlu berhati-hati juga...... lebih kurang je dengan chameleon AnuWar......

Waris Pahang said...

Kendur Tak Apa,
Jangan Undur,
Tidur Tak Boleh,
Takut Mundur,

Aku harap mereka ikhlas bersatu kerana Allah dan bukan kerana kepentingan ekonomi/wang

黃立行Stanly said...

cool!very creative!avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,情色

jojomain said...

awas kita kena berhati hati di setiap langkah dengan pas sbb mereka menggunakan dasar ceramah keugamaan menggunakan masjid tapi disebalik itu mereka mengambil kesempatan mencampur adukan ugama dengan polotik didalam masjid kita kena benteras pekara ini rakyat akan taksub dengan ceramah mereka kita kena cegah sebelum parah

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP