Monday, February 2, 2009

Harga Minyak Turun : Susahnya Berterima Kasih?.

- Apabila kerajaan menaikan harga minyak maka ramailah yang marah, bukan itu sahaja ada pula pihak yang tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan mengapi-apikannya dengan memburukkan kerajaan.

- Mereka telah mengadakan pelbagai bentuk bantahan termasuklah mengadakan perhimpunan jalanan dan tunjuk perasaan serta mengeluarkan kata-kata kesat kepada kepimpinan negara dan kerajaan.

Gambar Hiasan

- Tindakan kerajaan menaikan harga minyak suatu ketika dulu bukanlah bertujuan menindas dan menzalimi rakyat.

- Kerajaan terpaksa menaikan harga minyak kerana desakan kenaikan harga minyak di pasaran dunia.

- Namun apabila harga minyak diturunkan oleh kerajaan tiada pula kata-kata pujian dan ucapan terima kasih yang diberikan.

- Kita sepatutnya berterima kasih di atas keperihatinan kerajaan kerana mengotakan janji sekaligus mengurangkan beban pengguna terutamanya golongan yang berpendapatan rendah.

- Harga minyak telah diturunkan kali ketujuh pada 15 December 2008. Kini harga petrol RON97 dikurangkan daripada RM1.90 kepada RM1.80. Petrol RON92 pula turun dari RM1.80 kepada RM1.70 dan Diesel juga turun dari RM1.80 ke RM1.70.

- Adakah perlu kita menukar kerajaan yang sedia ada semata-mata kerana kerajaan menaikan harga minyak?.

- Kini kerajaan telah turunkan harga minyak lebih daripada RM 0.50. Iaitu lebih daripada harga yang mahu diturunkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

- Semestinya kita menolak pembangkang kerana kerajaan telah berjaya menurunkan harga minyak.

- Sikap pembangkang yang menangguk di air yang keruh amat kita kesali. Sepatutnya susah senang kita hadapi bersama.

- Sebagaimana yang kita maklumi, kerajaan terpaksa menaikkan harga minyak suatu ketika dulu kerana kenaikan harga bahan api itu di pasaran dunia.

- Tindakan kerajaan menurunkan harga minyak telah mengembalikan keyakinan rakyat terhadap keupayaan kerajaan dalam menangani masalah-masalah yang membebankan rakyat selama ini.

- Apa yang penting bagi kita ialah mestilah sentiasa bersedia menghadapi pasang surut ekonomi global yang tidak menentu.

- Kita juga mestilah mengurus ekonomi kita dan negara dengan lebih baik dan teratur untuk jangka masa pendek dan panjang.

3 comments:

abe MIE 'TERJAH' said...

http://pkrpasdap.blogspot.com

kalau tak berterima kasih kepada manusia macam mana kita nak berterima kasih kat Tuhan?

Syed @ Don said...

Alhamdulillah, harga minyak telah berjaya diturunkan setelah mengkaji semula harga minyak dunia dalam sela masa yf ditetapkan. Namun begitu, semua setuju peningkatan harga minyak yg mendadak itu, walaupun bersifat sementara, namun hampir semua barang keperluan naik - termasuklah tambang bas yang konon2 nya menaikkan tambang sbb surcaj 30% yg dibenarkan kerajaan semasa perayaan tp tak pernah turun-turun walaupun da abis bulan raya.

Setelah harga minyak turun, subsidi ditingkatkan, mengapa harga barangan keperluan yg dahulunya naik konon-konon berikutan harga minyak, tidak pula turun? malah tambang bas masih hendak dinaikkan walaupun usulnya dahulu berkaitan kenaikan harga minyak?

Tentang terima kasih pula, saya quote kata-kata bekas ketua pelajar UKM suatu masa dahulu
"jika kita bangkang, kita tunjuk pada poster supaya org atas sedar - jika kita sokong, kita tak buat apa2. Takkan nk buat demontrasi mengatakan kita suka? jika kami buat begitu, jelaslah sedikit sahaja usaha kerajaan. Demontrasi bangkangan boleh dilakukan kerana tidak banyak yg kita bangkang"

tidaklah begitu exactly, ada yg saya tambah-tambah.

Waris Pahang said...

Kenyataan Syed@Don, bukti susahnya meluahkan kata-kata terima kasih.

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP