Friday, September 18, 2009

16 September : Anwar Takut Bayang Sendiri?.

16 September tak menjadi lagi bagi Anwar…namun panjang cerita lagi…

Tarikh 16 September sekali lagi menghampakan Datuk Seri Anwar Ibrahim bila hasratnya untuk melucutkan keseluruhan pasukan pendakwaan yang terdiri dari tujuh orang dalam kes liwat bekas pembantu peribadinya Saoful Bukhari Azlan ditolak oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Hakim Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas), Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin dalam keputusannya berkata permohonan itu terhadap Peguam Cara 1 Datuk Idrus Harun, Peguam Cara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden, para Timbalan Pendakwa Raya Datuk Nordin Hassan, Mohamad Hanafiah Zakaria, Wong Chiang Kiat, Shamsul Sulaiman dan Noorin Badaruddin itu dibuat di mahkamah yang salah.

Katanya ia sepatutnya dibuat di mahkamah jenayah. Menurut hakim itu Anwar tidak dicabar mana-mana penyalahgunaan kuasa oleh tujuh orang responden berkenaan yang memerlukan mahkamah menghalang mereka.

Anwar buat permohonan berkenaan yang dianggap oleh para pemerhati sengaja untuk melengahkan perbicaraan kes liwatnya pada 11 Ogos lalu. (Sumber : Agendadaily)

(Kata Waris Pahang :
-Teringat lagu SM Salim, ape dah jadiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!. Alahai ingatkan 16 September membawa berita yang menggembirakan bagi Pakatan Pembangkang rupa-rupanya jatuh di timpa tangga.
-Kami rakyat Malaysia bukan nak dengar kisah-kisah pelbagai permohonan Anwar tetapi mahu dengar apakah hujah-hujah Anwar untuk mempertahankan diri daripada tuduhan meliwat.
-Kita hairan ada juga orang yang masih percayakan Anwar walaupun Anwar sedaya upaya mahu membuangkan kes ini.
-Kes liwat ini bukan konspirasi politik sebaliknya kes peribadi antara Anwar dan Saiful. Kalau betul-betul anak jantan pertahankan lah diri di mahkamah jika merasakan ianya satu fitnah.
-Barangkali musuh Anwar bukan sahaja Saiful tetapi bayang-bayangnya sendiri turut menjadi musuhnya).

8 comments:

mat yen said...

Salam,
Apa nak takut sekiranya kita melakukannya. atau takut bayang-bayang sendiri.
Itu sifat cuba dimainkan oleh Anwar
supaya kes ini digugur oleh mahkamah.

bungaraya said...

Anwar dah dapat buntut Saiful cukuplah. Sedap kan rasanya? Mengaku saje lah. Sekarang ini kehebatan Anwar telah mula menurun jauh. Rata-rata samada penyokong PAS apa lagi UMNO dah mula bosan dengan sikap dan moral anwar.
Semalam saya mimpi anwar terjatuh dari satu bukit yang sangat tinggi. Semua kain dan seluarnya koyak rabak dan kelihatan kemaluannya yang penuh dengan tahi Saiful. Apakah makna nya itu?

YB Raz said...

anwar ni sebenarnya jiwa dah kacau. tak boleh nak buat apa dah.

elok bila dia pergi mahkamah, orang ramai baling dia dengan telor.

YB Raz said...

nasib lah orang malaysia ni boleh tahan slow..kalau tak dah lama ada pemimpin pakatan kena baling atau dibelasah.

udanggalah said...

SALAM ..Kena tunggu lagi,apa pula helah Anwar lepas ni?

Apache said...

selamat hari raya waris...

Alizul said...

Saya ada menulis tentang isu 16 Sept ini di blog baru saya:

http://alizul2.blogspot.com/

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada saudara dan keluarga.

YANG GAMBI said...

Salam, Anwar bukan saja takut dengan bayang-banyang sendiri malah sudah tidak mampu berlari kerana dikejar bayang-banyang dosa sendiri....

Tunggu sajalah akan pembalasan dari Allah di atas muka bumi ini juga....... InsyaAllah..

Hanya Melayu yang jomod sahaja yang masih mengagngkan Anwar aljub ini...

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP