Tuesday, November 25, 2008

Jangan Lupa Kesalahan Suhaimi

Sunday, November 16, 2008

ISU KHUTBAH SAYA TERUS PANAS !!

Sinar harian melaporkan muka depan dengan tajuk KHUTBAH HENTAM KERAJAAN. Ramai yang bertanya "Macammana Ust? Terus terang saya katakan saya tak hentam kerajaan. Apa yang saya hentam ialah KEZALIMAN dan KETIDAKADILAN. Ada komen nakal menghentam saya kerana menentang ISA. Saudara harus menyelami penderitaan anak-anak yang bapa ditahan di bawah ISA. Rintihan isteri yang berhempas pulas mengharungi kepayahan tanpa suami. Ada yang membangkitkan bagaimana pula penjenayah dipenjara. Mereka berbeza dengan tahanan ISA. Mereka telah diberi peluang membela diri.. segala bukti dibongkar di mahkamah. Hakim menjatuhkan hukuman, ada yg 4 tahun ada yang 10 tahun malah ada yang 20 tahun, seumur hidup pun ada.

1. Maknanya mereka mengetahui berapa lama mereka akan duduk dalam jeriji besi. Anak mereka boleh membilang hari, bila bapa bebas tetapi ISA tidak diketahui berapa lama di tahan. Selepas dua tahun sambung lagi 2 tahun sambung lagi 2 tahun sambung lagi 2 tahun.

2. Bila saya ziarah anak dan isteri ISA, mereka mendakwa pertemuan mereka dihadang oleh cermin tebal dan bercakap hanya menggunakan intercom. Tiada sentuhan, belaian yang hanya ada linangan air mata.

3. Isteri penjenayah dipenjara tak diganggu. Apa yg terpaksa mereka hadapi hanyalah tohmahan masyarakat. Tetapi isteri tahanan ISA diganggu oleh manusia yang mengaku SB. Psikologi mereka diganggu, panggilan telefon mengganggu mereka, malah ada rumah tangga mereka hancur akibat gangguan ini.

4. Kak Norlaila (isteri Mat Sah Satray) mendakwa, SB memberi amaran, kalau beliau terus aktif dalam GMI membantu kempen kesedaran mansuh ISA dan membantu kebajikan tahanan, suaminya akan terus merengkok dalam tahanan, dengan tujuan 'padan muka'.Manusia yang menulis menyokong ISA, anda hanya duduk dalam bilik berhawa dingin tanpa anda mengetahui jerih payah anak dan isteri mereka. Bacalah buku karya isteri-isteri tahanan ISA bertajuk "DUNIA TANPA SUAMI" Selamilah isi hati mereka.

Tambahan pula perjuangan menentang ISA ini tidak boleh dilihat sebagai agenda pembangkang. Ia telah diterima oleh sebahagian rakyat malah yang tak berparti pun sehingga mereka menjadi aktivis Gerakan Mansuh ISA (GMI). Bukan itu sahaja, hari ini parti GERAKAN, MCA, MIC, SAPP juga sedang mendesak supaya ISA ini dikaji semula. Malah Mufti Perlis Sahibus Samahah Dr Asri menolak penggunaan ISA dan minta ISA dihapuskanLaporan mingguan Malaysia muka 3 pula KHUTBAH: JAIP SIASAT IMAMSaya sedia memberikan kerjasama. Saya tak bimbang sebab saya hanyalah tunaikan tanggung jawab sebagai pendakwah.

Saya menghormati Jabatan Agama Islam Pahang. Mereka juga bertungkus lumus dalam kerja kerja Islam. Malah semasa JAIP mengambil tindakan terhadap 2000 remaja Islam yang menghadiri pesta muzik dan pesta arak di genting Highland (Keratan akhbar di bawah), beberapa tahun yang lalu, JAIP dibelasah oleh NGO pro Islam Liberal atas tuduhan menceroboh hak asasi manusia, termasuk juga ada ahli parlimen dan menteri membelasah tindakan JAIP, Namun saya dan Pemuda PAS konsisten membela dan mempertahankan JAIP

Dalam buku yang saya baca saya teringat kisah imam Izzuddin Abd. Salam.
Seorang ulama terkenal sezaman dengan Imam Nawawi iaitu Imam Izz Assalam menegur Raja Zahir Baiber pemerintah Memluk di Mesir dalam Khutbah. Belau menegur pemerintah yg ingin menaikkan cukai kerana perbelanjaan tak mencukupi bagi menghadapi perang dengan Monggol. Imam Izzuddin Abd Salam menyebut 'Haram kamu mengutip cukai dari rakyat sebelum kamu jual perhiasan mewah dalam mahligai kamu. Imam Izzudin berkata Jual diri kamu terlebih dahulu sebelum kamu jual rakyat kamu.Lagi keras peringatan ini daripada khutbah saya dan pemerintah masa tu insaf....

Sebenarnya Mesyuarat Dewan Pemuda PAS bulan Ramadhan yang lalu, kami telah memutuskan untuk mengadakan pertemuan dengan Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP). Masalah umat Islam yang memenuhi premis perjudian semakin membarah, berpeleseran tak solat jumaat dan banyak lagi, semua kesalahan itu disebut dalam enakmen dan hukumannya.

Kami melihat kelemahan ini perlu diatasi. Maka kami bersedia untuk bertemu JAIP untuk berbincang.

Maka bila isu khutbah ini berlaku, maka saya melihat mungkin ini hikmah untuk kita duduk semeja Selain bincang isu Khtbah saya, memorandum itu juga akan saya ajukan dan kita boleh berbincang.
Ada beberpa tuduhan dalam komen pengunjung blog Pahang Daily.. saya akan jawab Insya Allah.
Diposting oleh Najmi di 2:16 AM

4 komentar:
Dato' Seri Dr Jamaludin Jaris said...
This post has been removed by the author.
November 16, 2008 11:06 PM
MatKreko said...
Salaam sdr,Sekiranya kerajaan begiru beria2 utk mengambil tindakan terhadap khutbah yg sdr sampaikan, ia membenarkan fakta bahawa kerajaan sekarang memang kerajaan yang zalim terhadap rakyatnya sendiri.Dan menentang kezaliman menjadi perkara wajib ke atas setiap muslim....
November 17, 2008 7:00 PM
jaypahang said...
Sejak dulu, kini dan selamanya BN/UMNO tidak gemar kalau diberikan peringatan tapi mereka lebih suka kalau dipuji.Usah gentar ustaz, carilah redha ALLAH ALLAH, uztaz hanya berkata benar, biarkan mereka tapi jangan lemah semangat kerana yakinlah, ALLAH bersama ustaz. Lawan tetap lawan kerana kebenaran.
November 19, 2008 4:23 PM
Commander said...
we support u ustaz,,, kebanyakkan pemimpin kita sekarang banyak yang jahil agama ...
November 19, 2008 8:51 PM
Post a Comment

(Kata Waris Pahang :

Jangan Lupa Kesalahan Suhaimi

i. Beliau pembaca khutbah yang tidak bertauliah.

ii. Beliau tidak membaca khutbah mengikut teks yang disediakan oleh Pejabat Mufti Pahang.

iii. Beliau menggunakan masjid untuk berpolitik atau dalam erti kata lain membawa isu-isu yang cenderung dan menguntungkan sesuatu parti politik contoh isu ISA.

iv. Beliau tidak membaca doa untuk Sultan Pahang dalam khutbahnya. )


1 comment:

Najmi said...

Salam...

1. ISA bertentangan dengan perinsip keadilan yang dibawa oleh Islam.
Di dalam surah An-Nisa ayat 58, Allah berfirman;

واذا حكمتم بين الناس أن تحكموا بالعدل
"Apabila kamu berhukum dikalangan manusia, hendaklah kamu berhukum dengan adil".

Maulana Al-Maududi menyebut;
"Islam menetapkan perinsip asas, iaitu tiada siapa pun boleh dipenjarakan sehinggalah kesalahannya dibuktikan dalam Mahkamah terbuka".

Islam tidak pernah mengiktiraf pembicaraan di Mahkamah tertutup, apatah lagi hukuman tanpa pembicaraan (Detention without trial).

Islam tidak membenarkan seseorang itu ditahan dan dihukum hanya kerana berasaskan kepada "syak" atau bukti-bukti yang tidak pernah dibuka di Mahkamah.

Prinsip keadilan Islam memberikan ruang yang luas untuk orang yang tertuduh membela dirinya tanpa sebarang kekangan dari pihak yang mendakwanya.

Prinsip yang dikemukakan oleh Islam itu, dicabul sepenuhnya oleh undang-undang ISA. Seseorang akan ditahan atas budi bicara Menteri berdasarkan cadangan yang dibuat oleh pihak Polis.

Pertuduhan tersebut tidak pernah dibacakan dimana-mana Mahkamah dan dihadapan mana-mana Hakim. Manakala orang tahanan dinafikan haknya untuk membela diri atau mendapatkan khidmat peguam.

Pencabulan total itu menyebabkan tiada bentuk keadilan yang dapat ditegakkan. Justeru menegakkan keadilan adalah "wajib" dan melaksanakan kezaliman adalah "haram".

Mana ayat Al-quran dan Hadith yang membenarkan tahan tanpa bicara?

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP