Thursday, October 22, 2009

Tsunami Politik : Melayu Bakal Gigit Jari

Ada Yang Doa Melayu Diranap Tsunami Politik

Kita sering kali mendengar perkataan atau tuduhan 'zalim' dalam mana-mana ceramah parti politik. Tuduh menuduh ini sudahlah tidak baik malah memecah belahkan rakyat Malaysia terutama orang Melayu beragama Islam.

Mari kita selidiki apa yang dimaksudkan dengan orang yang membantu melakukan kezaliman.
Ianya boleh dibahagi kepada tiga bahagian :

1. Membantu atau menyokong mana-mana golongan yang mahu merosak dan meruntuhkan golongan lain samada dari segi perpaduan serta ikatan kasih mesra atau cuba untuk menggagalkan suatu perkara baik yang telah dilakukan oleh golongan-golongan yang baik.

2. Membantu dan menolong individu atau kumpulan tertentu yang sengaja mengatur serta mengemaskini sesuatu langkah untuk merosakkan harta benda orang lain.

3. Membantu, menolong serta menyokong kumpulan manusia dalam menyusun dan mengatur strategi yang tidak baik untuk memecah belahkan perpaduan umat Islam.

Sebagaimana kita maklum perpaduan merupakan perkara yang dituntut oleh agama Islam, bahkan ia juga merupakan perkara yang sentiasa diingatkan oleh Allah SWT dan Rasulullah SAW.

Sebenarnya orang-orang yang inginkan perpecahan umat Islam adalah bersifat seperti golongan Munafikin. Mereka adalah racun kepada masyarakat Islam.

Umat Islam sering alpa dan perkara-perkara seumpama inilah kadangkala tidak mereka sedari. Mereka hanya berseronok mahu menumbangkan kerajaan, mengaibkan orang dan memacak impian untuk berkuasa.

Namun implikasinya sangat besar kerana membawa ke arah keruntuhan atau kemusnahan perpaduan Umat Islam. Sedangkan kerajaan baru yang mereka impikan belum menjanjikan keamanan, kemakmuran dan kesejahteraan kepada rakyat dan negara.

Golongan ini sebenarnya amat berbahaya kepada masyarakat dan negara.

7 comments:

Aspirasi said...

Merekalah ni yang dinamakan golongan perosak dalam Al_quran tetapi mereka tidak mengaku.... wal iazubillah...

Jeffry said...

ORANG2 YANG MENYIMPAN NIAT YG TIDAK BAIK DENGAN ALASAN BODOH, BUKAN SAJE MEMBAHAYAKAN DIRI SENDIRI TAPI MEMBAHAYAKAN ORANG LAIN

Waris Pahang said...

Salam Aspirasi dan Jeffry, apa yang kamu perkatakan memang betul sangat.

Ada org mahu mendapatkan kuasa dengan mengadakan ekperimen, undi anda sebenarnya bukannya bahan ekperimen.

Ternyata kini ekperimen Pakatan Pembangkang gagal kerana mereka tidur sebantal tetapi mimpi lain-lain.

Kalau ekperimen pun dah gagal apa tunggu lagi, kita blah lah dari Pakatan Pembangkang.

Panglima Perang Cyber said...

Melayu mudah lupa....tak baca buku sejarah !

mat yen said...

Itu sikap Pas sanggup melakukan apa sahaja demi dapat berkuasa tak kira bolehke atau tidak.
Mereka melakukan fitnah yang direka-reka dan sanggup menipu golongan tua hari pengundian di tunda ke pada tarikh yang lain pula.

YANG GAMBI said...

Salam, sudah menjadi perangai orang Melayu, mudah lupa bila menghadapi kesenangan........

Waris Pahang said...

Salam Panglima, Mat Yen dan Yanggambi. PAS Mencari Kuasa, PKR Gila Kuasa Dan DAP Berkuasa.

Mereka sedang sakit dan jangan lah kita mencari penyakit.

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP