Thursday, January 22, 2009

Empangan Chereh Penebat Banjir Untuk Kuantan

Oleh Mohd Shukri IshakKUANTAN, 21 Jan (Bernama) --

Ramai yang menyatakan kewujudan Empangan Chereh di Sungai Lembing berjaya mengurangkan kesan banjir di daerah Kuantan pada musim tengkujuh yang baru lepas.

Berbanding kejadian banjir musim hujan sebelum ini, jumlah mangsa banjir yang berpindah ke pusat-pusat pemindahan turut berkurangan.

Menurut kenyataan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Pahang, jumlah mangsa banjir yang berpindah musim tengkujuh lepas (hujung tahun 2007 dan awal tahun 2008) ialah lebih 4,000 orang tetapi pada musim tengkujuh kali ini (hujung tahun 2008 dan awal tahun 2009), kurang daripada 2,000 orang.

Sedangkan mengikut laporan Jabatan Meteorologi, taburan hujan adalah sama antara kedua-dua musim tengkujuh iaitu 950 mm selama 40 hari antara 1 Dis 2007 dan 9 Jan 2008 dengan 949.4 mm selama tempoh yang sama antara 1 Dis 2008 dan 9 Jan lepas.

Malah, tidak seperti musim tengkujuh lepas, musim kali ini mencatatkan taburan hujan yang tinggi bagi tempoh tiga hari berturut-turut dengan bacaan 456 mm iaitu 117.4 mm pada Khamis (1 Jan 2009), 136.6 mm (2 Jan) dan 202mm (3 Jan).

Taburan 202 mm dan 136.6 mm ini, yang tertinggi dan kedua tertinggi pada musim tengkujuh kali ini mengatasi taburan tertinggi dan kedua tertinggi bagi musim tengkujuh lepas yang tercatat pada 125 mm pada 11 Dis 2007 dan 111.2 mm sehari sebelumnya (10 Dis 2007).

FUNGSI EMPANGAN CHEREH

Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob menutup (plug-in) secara rasmi pintu air Empangan Chereh, di dalam kawasan tadahan air hutan rizab Chereh Sungai Lembing, pada 29 Julai lepas.

Menurut Pengarah Jabatan Bekalan Air Pahang Datuk Ismail Mat Noor, Empangan Chereh itu sendiri yang menakung air menyebabkan jumlah air yang melalui Sungai Chereh hingga bercantum dengan Sungai Kuantan tidak jauh dari Kampung Jarau, Sungai Lembing menerima jumlah air yang tidak banyak.

Ini menghindarkan daerah Kuantan daripada menerima limpahan air yang boleh menyebabkan berlakunya banjir."Inilah sebenarnya antara fungsi utama Empangan Chereh bernilai RM76 juta ini. Selain sebagai empangan untuk menakung air bagi maksud minuman dan kegunaan harian, fungsi yang tidak kurang pentingnya ialah sebagai penebat banjir," katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Beliau berkata sejak "plug-in" pada 29 Julai lepas dilakukan, jumlah air di empangan seluas 1,620 hektar (atau sepertiga keluasan Wilayah Persekutuan Putrajaya) itu telah pun mencecah 50 peratus atau 130 juta meter padu.

"Bayangkanlah jika jumlah air sebanyak itu dibiar mengalir kerana tiada empangan, sudah tentu ia boleh menyumbang kepada keadaan yang buruk kepada bencana banjir di Kuantan" katanya.

Menurutnya, empangan itu sekadar menakung air dan tiada proses rawatan dilakukan di empangan.

Ismail berkata air dari empangan Sungai Chereh ini disalurkan ke Sungai Kuantan, memasuki beberapa loji di tebingnya seperti Loji Air Pasir Kemudi, Loji Air Sungai Lembing, Loji Air Bukit Sagu, Loji Air Panching, Loji Air Kampung Padang, Rumah Pam Kampung Kobat sebelum disalur ke Loji Semambu dan Loji Air Buki Ubi untuk pembekalan ke rumah-rumah di daerah Kuantan.

MUSIM AKAN DATANG

Menurut perancangan, empangan ini akan mencapai kapasiti 260 juta meter padu air tertakung bagi tempoh dua atau tiga musim tengkujuh daripada tarikh ia ditutup (plug-in).

"Musim tengkujuh baru-baru ini ialah yang pertama (plug-in) dan itupun sudah mencapai tahap 50 peratus. Maka perancangan bermula pada bulan Jun ini iaitu musim panas dan kemarau; air dalam empangan akan dilepaskan supaya air itu kekal pada paras 50 peratus," katanya.

Beliau berkata tindakan itu supaya apabila musim tengkujuh tiba, empangan itu akan terus mempunyai cukup ruang untuk menerima taburan air hujan yang berlebihan dan mengelak kejadian banjir buruk di daerah Kuantan.

Bagaimanapun tidak dapat dinafikan bahawa Sungai Kuantan menerima airnya bukan sahaja dari Sungai Chereh tetapi juga Sungai Kenau.

"Inilah yang menyebabkan Pekan Sungai Lembing pada musim tengkujuh kali ini, masih mengalami banjir yang melibatkan beberapa kampung sekitarnya. Namun tahapnya tidaklah kritikal seperti mana tahun-tahun sebelum ini apabila air naik sehingga menghampiri paras bumbung rumah," katanya.-- BERNAMA

1 comment:

Syed @ Don said...

bagus betul bila da ada empangan baru ni cuba nk tanya sket, ini empangan yg mengantikan empangan g dikatakan pecah ketika kuantan banjir teruk aritu ke? kalau betul, bagusla, ada juga tindakan kerajaan utk isu ini. Air dari empangan ini ptt disalirkan ke daerah pekan ketika musim kemarau kerana daerah pekan sering mengalami kebakran ketika kemarau. sambil kosongkan empangan, boleh halang kebakaran.

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP