Monday, January 12, 2009

Terengganu Menuju Putrajaya?

Slogan "Trengganu Menuju Putrajaya" tidak berapa praktikal jika pihak Pakatan Pembangkang mahu melaung-laungkannya seperti di Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh.

Orang Terengganu akan melihat betapa lemahnya slogan ini kerana Orang Pantai Timur seperti Terengganu, Kelantan dan Pahang lebih 'advance' dari Pakatan Pembangkang. Mereka akan tertawa jika Pakatan Pembangkang menggunakan slogan ini.

Menurut sumber yang dipercayai Pakatan Pembangkang tidak berminat menggunakan slogan "Terengganu Menuju Putrajaya" kerana :

1. Orang Terengganu kata mereka lebih yakin "Dari Terengganu Ke Jeddah" kerana jemaah haji dari negeri pantai timur seperti Kelantan, Terengganu dan Pahang kini tidak lagi berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) tetapi sebaliknya menggunakan Lapangan Terbang Sultan Mahmud di Kuala Terengganu, Terengganu.
2. Jemaah haji pantai timur mendapat keistimewaan ini sekaligus dapat mengelakkan jemaah haji, terutamanya golongan berusia untuk pergi dari negeri masing-masing ke Kompleks Tabung Haji di Kelana Jaya, Petaling Jaya, Selangor, sebagai pusat transit, sebelum dihantar ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur untukberlepas ke Mekah dan Madinah.

3. Rakyat Terengganu bangga kerana pesawat Boieng 747 akhirnya berjaya mendarat dan membawa jemaah haji dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), Kuala Terengganu ke Jeddah.
4. Rakyat Terengganu bangga kerana pesawat Boeing 747 yang pertama mendarat di Kuala Terengganu dipandu oleh anak tempatan kelahiran Terengganu.

5. Rakyat Terengganu bangga kerana sebanyak 20 pesawat milik Malaysia Airlines (MAS) telah digunakan pada musim haji pada kali ini bagi keperluan menghantar pergi dan pulang hampir 8,000 jemaah haji dari pantai timur.

6. Rakyat Terengganu berterima kasih kepada Kerajaan Malaysia kerana telah meluluskan RM200 juta bagi menaik taraf lapangan terbang ini bagi dijadikan sebuah lapangan terbang antarabangsa.

7. Rakyat Terengganu bangga kerana Lapangan Terbang Sultan Mahmud suatu hari nanti akan dijadikan sebuah lapangan terbang antarabangsa ke Singapura, Kunming, Hong Kong dan lain-lain.

(Kata Waris Pahang :

- Kita rakyat pantai timur bangga kerana pada Oktober 11 2008, tercipta satu sejarah iaitu sebuah Boeing 747-400 Penerbangan Malaysia berjaya mendarat di Lapangan Terbang Sultan Mahmud pada jam 1456 dari Kuala Lumpur.

- Pesawat ini juga adalah Boeing 747 yang pertama mendarat di Lapangan Terbang Sultan Mahmud Terengganu.

- Jemaah haji pantai timur telah berjaya pergi dan pulang menunaikan haji dengan menaiki pesawat dari Terengganu menuju ke Jeddah dan Medina pada Musim Haji ini)

2 comments:

Sedingin Salju said...

Aha, suatu artikal bagus. itulah kemajuan yang dikecapi oleh orang Terengganu.

Khairi Jalalluddin said...

Bagus anta punya idea, betul tu Terengganu menuju Purajaya konon, 16 September pun tak jadi. Buat malu kaum je.

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP