Tuesday, March 31, 2009

Earth Hour mengajar erti kesyukuran, keinsafan

GENERASI baru pada hari ini tidak merasai keperitan orang terdahulu yang tidak memiliki bekalan elektrik. Mereka berhadapan dengan pelbagai kesukaran untuk menguruskan kehidupan sebaik sahaja senja menjelma.

Segala aktiviti harian beransur-ansur dikurangkan sedikit demi sedikit. Maka tidak hairanlah pukul 10.00 malam pada masa itu umpama seperti pukul 2.00 pagi pada waktu sekarang.

Kebanyakan mereka tidur lebih awal kerana sangat kurang aktiviti yang dapat dilaksanakan pada sebelah malam, apatah lagi waktu malam begitu sunyi sepi dan gelap gelita.

Namun budaya baik yang seharusnya dipuji ialah mereka bangun seawal pagi sekitar pukul 4.30 pagi untuk memulakan kehidupan di hari baru.

Waktu siang dimanfaatkan sepenuhnya untuk mencari rezeki kerana waktu malam aktiviti mereka sangat terbatas. Mereka yang berada pada zaman itu sudah pasti tidak dapat melupakannya.

Banyak pengalaman yang tidak dapat dilupakan ketika berada dalam suasana gelap. Antaranya berjalan jauh dalam suasana yang gelap tanpa sebarang lampu, terjatuh dari tangga kayu bulat kerana tersalah pijak, rumah hampir terbakar kerana api daripada pelita yang dipegang menjilat langsir rumah, terlanggar pintu rumah gara-gara mencari jalan keluar untuk menuju ke tandas dan siling rumah menjadi hitam pekat berpunca daripada asap pelita.

Barangkali banyak lagi suka duka dan pahit maung yang sukar untuk digambarkan dengan kata-kata oleh orang yang pernah merasainya. Pengalaman suka duka ini wajar dikumpul dan dibukukan untuk tatapan generasi akan datang.

Pada 28 Mac lalu, 75 negara menjayakan Earth Hour 2009 termasuk negara kita. Ia bertujuan mengurangkan pelepasan gas karbon dioksida yang menjadi penyebab utama fenomena pemanasan global.

Warga dunia bersama-sama menjayakan kempen penjimatan sumber tenaga ini dengan memadamkan semua lampu atau perkakas elektrik yang tidak diperlukan pada hari tersebut selama satu jam bermula pukul 8.30 malam.

Sekiranya kita adalah salah seorang daripada jutaan warga dunia yang menjayakannya, bermakna kita adalah warga Malaysia yang perihatin terhadap perubahan iklim dan isu kepupusan sumber tenaga.

Kita bukan tidak biasa bergelap sejam. Kita sudah biasa dengan terputus sumber tenaga elektrik dan terpaksa bergelap seketika. Bagaimanapun terdapat segelintir daripada kita yang tidak puas hati dengan merungut dan melenting apabila bekalan elektrik terputus kerana pelbagai urusan dan aktiviti harian mereka tergendala.

Sudah menjadi lumrah, perkara ini pula cepat sekali diambil kesempatan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab untuk menuding jari kepada kerajaan dan dipolitikkan.

Kita tidak boleh menyalahkan kerajaan dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) semata-mata kerana mungkin mereka sedang menghadapi masalah yang rumit untuk diselesaikan pada ketika itu.

Kita hairan kenapa ada pihak yang marah-marah. Mungkin kita sudah biasa hidup dalam keselesaan apabila didatangi sedikit ujian maka kita tidak dapat mengawal emosi.

Barangkali pemanasan global atau dunia kini semakin panas saban hari menyebabkan orang cepat naik darah.

Kita sepatutnya berterima kasih kepada kerajaan kerana telah memberi keselesaan kepada kita dan keluarga kita selama ini.

Acara kesedaran alam sekitar ini wajar disokong dan dijayakan oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira peringkat usia, agama dan warna kulit.

Ia bukan sahaja dapat menjimatkan sumber tenaga, mengurangkan pemanasan global dan membuktikan keprihatinan rakyat Malaysia.

Tetapi ia juga dapat menginsafkan rakyat Malaysia betapa susahnya orang terdahulu untuk menguruskan kehidupan harian dalam kegelapan berbanding kita pada hari ini. Apabila mahu cahaya, petik sahaja suis, lampu terus menyala.

WARIS PAHANG
Kuantan Pahang

(Sumber : Utusan Malaysia - Forum - Selasa 31 Mac 2009)

No comments:

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP