Thursday, April 16, 2009

Rakyat Perlu Kikis Mentaliti Etnik


Kenyataan Perdana Menteri ketika berucap di majlis perasmian Proton Exora malam tadi

KUALA LUMPUR, 15 April (Bernama) -- Rakyat Malaysia perlu mengikis sikap memandang sesuatu perkara melalui lensa mentaliti etnik atau "ethnic silos" masing-masing, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata rakyat Malaysia perlu bersama-sama berdiri, berfikir dan bertindak sebagai bangsa Malaysia di bawah konsep "1Malaysia".

"Marilah kita keluar daripada beroperasi dalam prisma etnik seperti yang pernah kita lakukan selama ini. Itu juga maksud konsep "1Malaysia".

"Kita mesti menghormati satu sama lain, melepasi batas toleransi dan memupuk kepercayaan satu sama lain selain menyemai sikap saling percaya dalam kalangan kumpulan etnik," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata parti komponen Barisan Nasional (BN) misalnya tidak semestinya melakukan perkhidmatan di lokasi berdasarkan etnik kaum masing-masing.

Najib berkata sebagai contoh, apabila beliau mengumumkan pembebasan 13 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) berkuatkuasa serta-merta pada 3 April selepas beliau mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri yang baru, MIC sepatutnya berterima kasih kepada kerajaan kerana membebaskan kesemua 13 tahanan ISA itu dan bukan hanya menyentuh mengenai dua anggota Hindraf yang dibebaskan.

"Kalaulah kita bebaskan dua anggota Hindraf, jangan lupa ada 11 lagi. Jangan hanya memikirkan Hindraf saja," katanya.

Perdana Menteri berkata beliau telah menjelaskan konsep "1Malaysia" pada mesyuarat pertama jemaah menteri pada pagi ini di Putrajaya, dan mengingatkan kalangan menteri supaya tidak hanya memberi perhatian kepada komuniti mereka sendiri sahaja di samping meminta mereka supaya memenuhi harapan rakyat yang begitu tinggi.

"Saya menggariskan empat perkara iaitu integriti, kebolehan, kesetiaan dan kesungguhan. Kabinet perlu merupakan sebuah Kabinet yang berteraskan Kabinet Rakyat atau yang dekat di hati rakyat, mesra rakyat, sanggup turun padang menyingsing lengan dan melakukan perkara yang boleh mengukuhkan lagi kepercayaan dan keyakinan rakyat terhadap kerajaan," katanya.

Beliau berkata di samping itu, jemaah menteri perlu melakukan perubahan dan pembaharuan serta memenuhi kehendak semua lapisan etnik menerusi dialog yang berterusan.

"Kita tak boleh anggap kerajaan mengetahui segala-galanya. Kita perlu buka pintu kepada dialog dengan pelbagai kumpulan supaya keputusan yang dibuat kerajaan nanti yang merupakan benar-benar bersandarkan kehendak rakyat," katanya.

Najib juga mengingatkan anggota jemaah menteri supaya tidak dianggap sebagai kerajaan yang memihak kepada kumpulan tertentu atau mana-mana badan korporat, walaupun amat penting untuk melaksanakan dasar yang mesra kepada sektor swasta.

"Tetapi pokok pangkalnya mesti ambil apa-apa keputusan bersandarkan kepentingan rakyat keseluruhannya," kata Perdana Menteri.

Beliau berkata di bawah konsep "1Malaysia", perjuangan membasmi kemiskinan perlu dilihat merangkumi kemiskinan yang merentasi semua kaum sama ada di bandar, luar bandar, estet, kampung baru dan orang Asli.

"(1Malaysia) bukan bermakna mengenepikan dasar untuk menolong bumiputera, malah dasar perlu dilaksanakan dengan cara adil dan memberi pertimbangan kepada golongan bumiputera yang layak mendapat sesuatu pertimbangan daripada kerajaan," katanya.

Selain itu, beliau juga berkata konsep "1Malaysia" tidak boleh disalahertikan oleh pihak tertentu, umpamanya pembangkang yang mengatakan konsep itu sama dengan "Malaysian Malaysia".-- BERNAMA - Pautan asal di sini.

(Kata Waris Pahang :

- Hubungan Waris Pahang dengan bukan Melayu memang erat malahan berbual, berbincang dan bermesra dengan mereka setiap hari.

-Keluarga Waris Pahang juga menyewakan kedai kepada bukan Melayu walaupun disekelilingnya adalah penduduk orang Melayu.

-Amalan mesra dengan kaum bukan Melayu memang terjalin sejak dahulu lagi. Datuk Waris Pahang pernah memberi perlindungan kepada kaum Cina setelah mereka meminta pertolongan.

- Namun hubungan mesra antara kaum sangat erat pada masa dulu jika dibandingkan pada masa ini. Kenapa seperti ada pemisah atau penghalang hubungan antara kita.

-Semoga 'Satu Malaysia' dapat merapatkan kembali hubungan antara kaum ini).

No comments:

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP