Monday, June 15, 2009

Bila YB Rimba Masuk Parlimen

Memalukan Orang Perak Aje!
Tak Puas Derhaka Dengan Sultan
Kini Derhaka Di Dewan Rakyat Pula
Ini Bukan Pakaian Rasmi Dewan
Tak Reti Bahasa Ke! Degil Betul!
Hodoh Betul Aku Tengok Mamat Ni.

Nizar Dan Rakannya Pilih Bersidang Di Luar Dewan?.
Kenapa Tidak Bersidang Dibawah Pokok Aje?.

Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mencetuskan drama lagi sejurus selepas mengangkat sumpah sebagai anggota baru parlimen bagi Bukit Gantang pagi ini - melaungkan "hidup rakyat, bubar DUN".

Dengan tujuan menarik perhatian ramai berhubung perjuangannya untuk menuntut jawatan menteri besar Perak, yang dirampas BN dalam pertukaran kerajaan pada Februari lalu, laungannya itu disambut pula oleh anggota-anggota Pakatan Rakyat dalam dewan tersebut.

Akibatnya, menteri besar Pakatan Rakyat itu diperintah meninggalkan Dewan Rakyat bersama enam lagi ahli parlimen pembangkang.

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengarahkan berbuat demikian atas dakwaan "berkelakuan kasar".

Mereka juga didakwa "melanggar etika berpakaian" apabila mengenakan kain lilitan kepala berwarna hitam dengan tulisan putih "Bubar DUN" di ruang persidangan.

Mereka bertujuh turut digantung daripada menghadiri sidang dewan selama dua hari.Selain Mohammad Nizar, mereka yang mengalami nasib yang sama: Datuk Ngeh Khoo Ham (DAP-Beruas), Nga Kor Ming (DAP-Taiping), Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena), Dr Hatta Ramali (PAS-Kuala Krai), Dr Dzulkefly Ahmad (PAS-Kuala Selangor) dan N Gobalakrishnan (PKR-Padang Serai). Sumber : Malaysiakini

11 comments:

The Revolution said...
This comment has been removed by the author.
The Revolution said...

Salam...
Salam Revolusi...

Nak buat macam mana...
Kalau dah biadap dan bodoh tu, tetap macam tu la...
Yang Biadap Nizar(YB Nizar) ini memang tak tahu sedar diri...

Ini bukanlah contoh yang baik untuk ummat ISLAM contohi...
Dan ini juga bukan pemimpin ISLAM yang sebenar tetapi hanya berselindung di sebalik nama ISLAM...

Semoga ALLAH memberi pengajaran kepada orang yang BIADAP, DERHAKA dan BODOH ini...

daripada:
The Revolution
(http://merevolusikandiri.blogspot.com)

hilbertmontell said...

Salam rakyat Pahang,

Memang sudah dilahirkan dengan sifat kurang AJAR serta BIADAP,maka jadi begitulah seterusnya perangai dan tingkahlaku Nizar, Nga Kor Ming, Ngeh Kor Ham serta yang lain-lainnya.

Mereka tidak akan berubah menjadi insan yang berguna lagi, malah kelak pasti mereka akan lebih teruk daripada ahlong, mat rempit, peragut serta samseng-samseng jalanraya.

Mereka langsung tidak mahu menghormati perasaan orang disekeliling mereka. Mereka telah anggap orang disekitar mereka sebagai sampah. Mereka tidak akan pernah menghargai walau sekelumitpun dihati mereka akan jasa-jasa orang lain kepada mereka sebelum ini.

Sebagai warga Malaysia, saya betul-betul menyampah dan malu melihat perangai serta sikap paling kurang ajar ahli parti Pembangkang di Dewan Rakyat tadi. Tidak ubah seperti buaya yang tengah lapar dalam kolam.

Nizar, Nga, Ngeh, Bala, Mahfuz serta yang lainnya semua berpendidikan tinggi, tetapi melihat dari cara mereka bertindak bagaikan orang yang kosong ruang pemikiran, seperti tiada benda disitu untuk digunakan sebagai alat bagi mengawal pikiran...

Baru saja angkat sumpah sebagai ahli Parlimen...dah buat hal...manusia jenis apa begitupun saya tak tahu... Monyetpun jika disimpan dalam kurungan reti juga duduk diam dan hormat kepada tuannya...ini manusia..payah nak cerita...

Junah said...

Salam,

MENCAPUB

gengsahabat said...

entah apa nak jadi drngan si nizar ni..kelakuan tak mencerminkan perjuangan..konon cara islam..malu lah pada diri sendiri,mak bapak,keluarga..apa yang nak kau tunjukkan sebenarnya...tak lain tak bukan..kebebalan diri dan akal fikiran..

suara kuantan said...

Harap warisan@pahang dapat bantu saya dlm penghasilan blog yg berkualiti..salam

Jeffry said...

SALAM ZIARAH BRO
NIZAR NI MUKA TEMBOK TAK TAU MALU..MASIH MEROYAN DI SEBABKAN TAK DPT TERIMA KENYATAAN. KLU DH TAK NAK BERKHIDMAT DGN RAKYAT BAIK LETAK JAWATAN AJE TUL TAK HEHEH

Waris Pahang said...

Terima Kasih buat revolution, hilbertmontell, junah, gengsahabat, suarakuantan dan jeffry kerana beri komen.

Buat Nizar, dengar sini cikgu nak ajar!.

masuk kandang kambing = mengembek.
masuk kandang rimau = mengucap.
masuk dewan rakyat = perjuang nasib rakyat.

Bukan perjuang politik peribadi. Nak kena kena rotan budak Nizar ni.

Budak sekolah pun tahu hormat guru, memalukan sahaja.

shonzu said...

Lepas ni kita panggil saja Nizar keparat ni:

YANG BERUK (YB) Mohammad Nizar Jamaluddin.

Perangai mengalahkan beruk di hutan je.

Waris Pahang said...

Sebelum panggil YB (Yang Beruk) kita minta hospital bahagia (hospital giler) cek dulu Nizar ni.

mamat ni betul ke mentalnya.

geecantik@blogspot.com said...

Publisiti murahan betui si Nizar ni.Rakyat Perak bukannya bodo weh.Sudah-sudah lah wat kacau wat keje lak.

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP