Thursday, June 11, 2009

Ismail Sabri Umum Nama Baru KPDNHEP

YB. Dato’ Ismail Sabri Yaakob, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna telah mengumumkan nama baru KPDN&HEP kepada nama baru iaitu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Koperasi Bela Rakyat (KOBERA) Negeri Pahang di Audotorium Jabatan Penyiaran Negeri Pahang.

Beliau turut mengumumkan sebuah Universiti Koperasi akan ditubuhkan di Negeri Pahang.

Menurut beliau, ”KOBERA ditubuhkan untuk membantu golongan miskin tegar, masyarakat yang memerlukan seperti OKU dan ibu tunggal.

Penubuhan KOBERA juga dapat membuka peluang pekerjaan dan perkhidmatan secara struktur dan terancang. Pemantauan akan mudah dijalankan dan memastikan matlamatnya tercapai” katanya.

Beliau berharap bantuan kerajaan dapat sampai ke golongan sasaran iaitu golongan miskin dengan penubuhan KOBERA ini.

Beliau turut mengutarakan beberapa strategi supaya sesebuah koperasi berjaya seperti :
i. Mewujudkan ’Contract Farming’ iaitu pelanggan yang bersetuju untuk membeli hasil jualan supaya koperasi tidak rugi.
ii. Koperasi perlu diurus oleh orang yang benar-benar mahir dalam perniagaan.
iii. Suruhanjaya Koperasi Malaysia akan melantik pengurus yang dibayar gaji sepenuhnya oleh SKM dan akan berkhidmat selama enam bulan kepada sesebuah koperasi.
iv. Melantik koperasi yang akan menguruskan dalam sektor pemborongan.
v. Mewujudkan koperasi besar yang akan menjadi pemborong atau orang tengah kepada koperasi kecil.

Menurut beliau lagi kerajaan mensasarkan pada tahun 2012, pendapatan KNK meningkat 5% dan pendapatan koperasi 10 billion.

Kerajaan juga mensasarkan pada tahun 2012, jumlah ahli koperasi meningkat kepada 8 juta orang berbanding sekarang 6.5 juta orang.

Beliau turut berkata jumlah besar ahli koperasi boleh membantu kerajaan mengawal kenaikan harga barangan contoh kenaikan harga ayam, apabila semua ahli koperasi boikot kenaikan harga ayam sehari maka ayam tidak laku menyebabkan harga ayam diturunkan ke harga yang asal.

Harapan beliau sebelum mengakhiri ucapannya, beliau berharap koperasi dapat bersama meningkatkan pasaran negara dan golongan miskin mendapat pembelaan yang sewajarnya.

(Kata Waris Pahang :

- Tuan Ibrahim Tuan Man, Naib Presiden PAS berkata dalam satu kuliah maghrib di Surau Taman Desa Jaya yang bertajuk Tanda-Tanda hari Kiamat pada 09/06/2009 bahawa ” selagi ada orang miskin dalam negara selagi itu kerajaan berdosa kerana tidak bela rakyat”.

- Persoalannya sejauh mana kerajaan/ ADUN PAS membela nasib rakyat, ramai yang berkata PAS hanya banyak berceramah sahaja.

- Adakah dengan berceramah dapat menyelesaikan masalah rakyat. Rakyat sudah bijak dan tidak mudah tertipu lagi dengan kata-kata yang menyemburkan air liur sahaja tanpa berusaha menyelesaikan dan membela nasib rakyat yang memerlukan bantuan.

- Terima kasih kepada Kerajaan yang sentiasa membantu dan berusaha sedaya upaya untuk membela nasib rakyat. Penubuhan koperasi ini diharap dapat membela nasib rakyat.

- Slogan ’Negara Kebajikan’ yang dilaungkan semasa PRU 12 yang lalu hanya tinggal slogan sahaja sebaliknya rakyat yang mengeluarkan wang saku untuk membantu PAS.

- Apa kata semasa ceramah PAS yang mengutarakan isu nasional atau isu negeri yang tiada kaitan dengan isu permasalahan tempatan, kita bangun boikot dan beredar kerana esok lusa mereka akan berceramah lagi. Persoalanya selepas penceramah beredar adakah masalah kita akan selesai).

1 comment:

Junah said...

Salam,

Sikap org kelantan sendiri yg rajin berniaga menyelamatkan kerajaan PAS.

Jika tidak, kerajaan PAS tu dah lama tumbang!

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP