Saturday, August 8, 2009

Permatang Pasir : Mohon UMNO vs DAP

- Paluan gendang PRK Permatang Pasir telah didendangkan cuma siapakah calonnya belum ditetapkan samada daripada BN atau Pembangkang.


-Senario politik dan kebiadaban DAP di Pulau Pinang dan Selangor menyebabkan ada pihak yang minta pembangkang meletakkan calon DAP bertujuan untuk memberi pengajaran kepada DAP.

-Kita sangat terkejut dengan Ronnie Liu yang mempertikaikan serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) bersama Majlis Bandaraya Subang (MBS) ke atas sebuah pusat hiburan di bandar Sunway.


-Ronnie Liu sangat angkuh dan tidak menghormati perasaan uamt Islam. Lebih malang lagi tindakan itu tidak patuh kepada ketatapan kerajaan negeri menerusi PBT yang telah memperuntukan kuasa dan peraturan membolehkan pihak berkuasa PBT mengambil tindakan sebegitu.

- PAS tidak sepatutnya bersekongkol dengan DAP jika benar-benar mahu menolak kemungkaran.


-Sungguh sedih melihat PAS dan pemimpin PAS diperbodohkan oleh DAP. Jelas sekali PAS tidak boleh buat apa-apa untuk membenteras arak dan judi selagi bekerjasama dengan DAP.


-DAP kini berkuasa, PKR pula gila kuasa dan PAS terhegeh-hegeh cari kuasa. Kalau DAP kata "engko PAS diam, maka diamlah PAS".


-Apa PAS boleh buat kalau kongsi gelap, rumah urut, pelacuran, hotel murahan dan macam-macam lagi akan ditumbuhkan macam cendawan di bawah kuasa DAP?.

- Jika PAS mahu bertanding juga di Permatang Pasir maka bertandinglah tetapi pengundi perlu ingat "memberi undi kepada PAS samalah memberi undi kepada DAP".

-Sedih sekali umat Melayu Islam tidak rasa sensitif apabila Ronnie Liu dan Jeff Oi, Ahli Parlimen Jelutong menghina Islam.


-Menteri Besar Selangor (PKR) tidak berani sentuh Ronnie Liu sebab DAP ada 'kekebalan' dan tidak boleh disentuh atau dikritik langsung.


-Tanpa minta pandangan dan penjelasan PAS, MB Selangor terus selamatkan Ronnie Liu.


-Sebaliknya Jeff Ooi, Ahli Parlimen Jelutong Pulau Pinang boleh pula memanggil pemimpin PKR pelampau atau ekstremis, mana maruah PKR?.


-Kita mahu lihat samaada orang PAS sokong DAP atau tidak maka kita cadangkan pembangkang letaklah calon DAP untuk berlawan dengan UMNO di Permatang Pasir.


-Barulah kita tahu sejauh mana kejujuran dan keikhlasan ahli dan penyokong PAS.

4 comments:

YANG GAMBI said...

Salam,

Jangan harap sangat, puak-puak PAS akan tunggu fatwa Tok Guru, walau letak babi jadi calon tetap di undi kalau Tok Guru suruh.....jangan bantah cakap Tok Guru, nanti tak dapat masuk syurga.....

Waris Pahang said...

PAS sakit hati dgn DAP, baru tahu siapa dia DAP

melor45 said...

Kita kena waras fikiran tak kan kawasan majoriti melayu nak serah kepada bukan melayu.

Waris Pahang said...

Sila beri idea untuk PAS dan UMNO ajar DAP

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP