Friday, August 14, 2009

Tak Faham Boleh Hina Islam?

PAS Umpama Helikopter Tidak Berkipas
Nik Aziz wajar dikenali dengan 'ulama songsang' setelah menggemparkan negara kerana tidak membantah tindakan segelintir pemimpin DAP menghina Islam atas alasan parti itu bukan parti Islam dan kefahaman mereka terhadap Islam mungkin tidak mendalam.

Mungkin Nik Aziz buat kenyataan itu untuk sedapkan hati sekutu politiknya dan mementingkan politik dari mempertahankan agama? Penghinaan terhadap Islam ini telah melangkau batas politik, ini adalah soal agama.
Adakah kita mahu menyokong kenyataan sebuah laman blog yang komen-komennya mencarutkan Islam?. Laman blog itu didakwa ditulis oleh Ketua Pemuda DAP Loke Siew Fook,( beliau nafikan terlibat dalam laman blog itu).

Nik Aziz seolah-olah menyokong apa yang dilakukan DAP dan sengaja mengalih isu kepada musuh politiknya dengan menyatakan orang Islam yang menolak Islam lebih hina.

"DAP kalau hina Islam pasal dia bukan Islam. Yang orang Islam tolak Islam itu lebih menghina Islam," katanya.

Menurut Nik Aziz, PAS sebagai rakan DAP akan memberikan penerangan kepada para pemimpin parti sekutunya itu agar mereka lebih memahami Islam. "Kita mendekati mereka melalui forum, wacana dan perbincangan," katanya.

Tetapi forum apa,wacana apa dan perbincangan apa yang sudah dibuat hingga mereka sudah
‘lembut hati’. Sebenarnya Nik Aziz telah memberi ruang kepada para pemimpin DAP untuk terus mempertikaikan Islam kerana telah diberi lesen ‘tidak faham’ itu.

Apa yang mahu dilakukan oleh PAS untuk menegakkan Islam telah dibuktikan penolakkan nya sekarang. Karpal Singh pernah berkata 'langkah mayatnya dulu jika PAS hendak laksanakan pentabiran Islam', adakah Nik Aziz telah nyanyuk atau terlupa?.
Atas nama politik tiada siapa dikalangan orang PAS mempersoalkan tentang isu Elizabeth Wong bersekedudukan dengan teman lelakinya (PKR) beragama islam yang merakamkan gambar bogel itu?.

Atas nama politik tiada siapa dikalangan orang PAS yang menghalang tunang Teoh mahu mendaftarkan anak luar nikah yang sedang dikandungnya dengan keluarga Teoh. Jika tidak dihalang maka ramailah selepas ini yang mahu mendaftarkan anak luar nikah dengan keluarga teman lelakinya.

Jelas sekali siapa yang menghina Islam sebenarnya. PAS hanya berselindung disebalik nama 'Islam' pada partinya.

Nik Aziz memberi lesen orang lain menghina Islam dan membentuk ahli PAS mempunyai minda mentaliti kelas ketiga yang sukar diubah akibat ketaksuban kepada parti.

5 comments:

Media Cyber said...

tepat sekali. komen beliau hanya utk jaga hati pakatan rakyat. tu la org cakap PAS ni makin lama makin xboleh pakai. GUnakan islam dalam politik, itu cara murahan. lepas ni xde lagi takbir! yang ada hanyalah digantikan dengan TAKE BEER! TAKE BEER!

Waris Pahang said...

PAS khianati Islam kerana politik.
PAS tersasar dari perjuangan partinya.
Dr.Hasan Ali lebih layak jadi Mursyidul Am daripada Nik Aziz.
Wahai Nik Aziz, ini bukan serangan peribadi sebaliknya serangan mempertahankan agama, bangsa dan negara.

KHAIRUL NAZRI said...

Salam,

Kalau B.A.B.I dicap sebagai Pengkhianat Bangsa, maka N.Ajis harus dicap sebagai Pengkhianat Agama.

N.Ajis harus TAKE BEER sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan.

Waris Pahang said...

nik ajis apa dah jadi ni?.
takkan kita mahu sokong org yang khianati Islam

Kalau kita sokong beerti kita bersubahat

Waris Pahang said...

ISA mesti digunakan untuk menahan mereka yg menghina agama bangsa lain.

Kalau 'lesen' diberi untuk hina Islam maka dibimbangi bangsa lain turut ambil kesempatan menghina pelbagai agama di negara kita.

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP