Wednesday, August 26, 2009

UNDI PASIR DI PERMATANG PASIR

Faktor-Faktor Kekalahan PAS Di Permatang Pasir :

1.Calon PAS Ustaz Salleh Man telah 6 kali bertanding dalam pilihan raya. Beliau umpama barangan 'recycle'.

2. Salleh Man mempunyai watak seorang yang tamak dan gila kuasa atau masuk bakul dan angkat sendiri.

3. Salleh Man bukan anak tempatan Permatang Pasir berbanding dengan calon BN yang sememangnya diakui anak tempatan. Penduduk Permatang Pasir mahukan wakil rakyat daripada anak tempatan.
4. Kenyataan Nik Aziz, penyokong UMNO tidak dapat masuk syurga telah mengecewakan pengundi Permatang Pasir kerana kedapatan ayah, ibu, adik, abang, kakak dan saudara mara orang PAS yang menyokong UMNO.

5. Salleh Man adalah pilihan dari pimpinan atas tetapi bukan pilihan dari bawah iaitu penduduk Permatang Pasir sendiri.

6. Kecaman dan fitnah terhadap calon BN, Rohaizat telah menimbulkan rasa simpati pengundi kepada Rohaizat.

7. Penduduk Permatang Pasir juga simpati kepada keluarga Rohaizat yang malu di atas kebiadaban PAS memburukkan calon BN.

8. Penduduk mahu lihat BN membuktikan janji untuk menjadikan Permatang Pasir sebagai 'Anak Emas'.

9. Calon PAS, Salleh Man tidak menjanjikan apa-apa pembangunan di Permatang Pasir sebaliknya hanya mahu menjadi Yang Behormat sahaja.

10. Ceramah-ceramah pembangkang tidak mendapat sambutan kerana rakyat sudah bosan dengan ceramah sindir dan maki hamun.

11. Mahfuz selaku pengarah pilihanraya kecil permatang pasir begitu agresif menghentam peribadi calon BN mulai hari penamaan calon lagi menyebabkan orang menyampah kepada PAS.

12. Pembangkang bertindak liar macam 'babi hutan melanyak kebun' dengan memotong banner 'anak emas', poster di potong dan dibuang. Pengundi kecewa dengan sikap kurang ajar PAS yang tidak profesional.

13. Pusat hiburan dan penjualan arak secara terbuka berleluasa di dalam DUN Permatang Pasir.

14. Orang Mat Sapu memberi undi kepada calon BN kerana mereka kecewa Mat Sapu tidak dicalonkan.

15. Kaum Cina beralih arah menyokong BN kerana mereka mahukan pembangunan dan bukan cakap-cakap kosong sahaja seperti yang diamalkan PAS.

16. Orang PAS kecewa kerana PAS telah tersasar dari perjuangan asalnya setelah bekerjasama dengan DAP.

17. Pengundi meragui Anwar kerana beliau sedaya upaya ingin menggugurkan kes liwatnya, ramai orang kata "Berani Kerana Benar Takut Kerana Salah".

18. Penduduk kecewa kerana tiada pembangunan yang dibawa oleh Ahli Parlimen Permatang Pauh semenjak menang pilihan raya kecil.

19. Pengundi kecewa dengan sikap angkuh dan bongkaknya Mafzuh selaku Pengarah Pilihan Raya Kecil Permatang Pasir mendakwa beliau tahu berapa undi yang PAS akan perolehi dan berapa jumlah pengundi akan keluar.

20. Pengundi muda 'nampak pasir' teringat samaada PAS atau BN yang lebih layak. Ternyata bagi mereka BN lebih layak kerana PAS tidak menjanjikan apa-apa berbanding BN.

2 comments:

Faizal Zakaria's Blog said...

Pengundi muda kira pasir.. :-)Klik Di Bawah :-
>>> Blog 1 Malaysia <<<

azmi said...

Alhamdulillah... menang juga PAS akhirnya... Itulah kebesaran Tuahn.

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP