Sunday, July 5, 2009

Manik Urai : Kes Liwat Tumpang Semangkuk

Bekas pembantu peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohd Saiful Bukhari Azlan gembira dengan keputusan Mahkamah Tinggi Rayuan kelmarin yang mengekalkan perbicaraan kes liwat melibatkannya di Mahkamah Tinggi, 8 Julai ini.

“Saya amat bersyukur kepada Tuhan dengan keputusan ini dan amat berharap perbicaraan dapat diteruskan dan mendapat keadilan,”katanya.

Mahkamah Rayuan menolak rayuan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap perintah supaya kes liwat yang dihadapinya dibicarakan di Mahkamah Tinggi.

Keputusan dibuat panel tiga hakim diketuai Datuk Abdul Hamid Embong, Datuk Wira Abu Samah Nordin dan Hakim Datuk Jeffrey Tan Kok Wha. (Sumber : Sinar Harian 04 Julai 2009)

(Kata Waris Pahang :

Tiada siapa undang kes ini jadi bualan pengundi Manik Urai tetapi angin Mahkamah Tinggi nampaknya sudah bertiup kencang di Manik Urai.

Episod Mahkamah digelombangkan sendiri oleh Anwar untuk menggugurkan kes. Tenteranya pula (Angkatan Muda PKR) mengerahkan diri mereka menghantar memorandum kepada pihak pendakwaraya, kononnya tiada kes, dan kes itu patut digugurkan dengan segera.

Persoalan yang bermain di kalangan pengundi Manik Urai “kenapa Anwar takut menghadapinya kalau tiada kes, bukankah berani kerana benar takut kerana salah”.
Pengundi Manik Urai akan berpeluang mengikuti perbicaraan kes 8 Julai ini. Dada-dada akhbar akan berselirat memaparkan perbicaraan kes ini.
Biar pengundi lihat, fikir dan menilai sendiri sejauh mana kekuatan dan kelemahan hujah seorang idola dan talian hayat PAS, Anwar Ibrahim.

Kita kecewa kerana Pahang Daily Online secara jelas menghina mahkamah dalam blognya setelah gagal berusaha menggugurkan kes tersebut, antara kenyataannya :

i. Sepatutnya, mahkamah membatalkan kes ini kerana ia jelas benar-benar akan merosakkan undang-undang negara kita.

ii. Seolah-olah negara kita kini sudah mengamalkan "Law Of The Jungle" seperti apa yang diwar-warkan selama ini. Undang-undang ikut sesuka hati mereka dan rakyat awal-awal lagi sudah boleh meramalkan sesuatu kes perbicaraan yang dijalankan oleh mahkamah.

iii. Tidak nampak langsung "keadilan" yang sebenarnya mahu ditegakkan dalam kes ini. Apa yang ada, ialah mahkamah masih mahu membicarakan satu kes yang jelas bercanggah dengan undang-undang dan segala peraturan yang telah mereka buat sendiri.

Mahkamah telah membuat keputusan dan kes Anwar akan disebut. Biarkan pendakwa berhujah satu persatu bukti-bukti mereka. Kalau Anwar rasa tidak bersalah jadikan mahkamah medan berhujah dan pertahan diri.

Rakyat di luar pula jangan cepat menjadi hakim dengan membuat andaian dan keputusan sendiri. Biarkan mahkamah mengadilinya dan biarkan hakim yang menentukan keputusannya.

Manalah tahu imej Anwar akan bersih kembali apabila hujah pendakwaraya lemah, hakim akan memutuskan tiada kes dan Anwar tidak perlu dibicarakan lagi.
Namun rakyat menilai bagaikan ada sesuatu apabila Anwar cuba sedaya upaya menggugurkan kes, sebelum sebutan kes, menggambarkan Anwar berusaha menyembunyikan sesuatu daripada terbongkar.
Apa yang terlalu Anwar takutkan kalau tidak bersalah. Selamat berjuang Saiful Bukhari Azlan, perkukuhkan hujah, perkuatkan azam, panjatkan doa semoga keadilan memihak kepada anda).

3 comments:

xifudin said...

memanjangkan finah neraka jahanam tempatnya.

AnTi AljUbuRi said...

aku tak reti nak cakap banyak...

anwar al juburi laknatullah !!!

Waris Pahang said...

Biarkan Mahkamah mengadilinya. Cubaan elak dibicarakan adalah pengecut.

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP