Tuesday, July 28, 2009

Sarawak Tolak Pakatan Pembangkang

Haji Hadi telah membuat kenyataan "...semua pilihanraya kecil sebelum ini keputusanya memihak kepada kita. Cuma di Batang Ai sahaja kita kalah sebab mereka ini tidak reti undi, pakai cawat lagi. Saya bukan nak hina tetapi tempat pakai yang molek, undi PAS," katanya. (Sumber : Malaysiakini)

(Kata Waris Pahang :

-Haji Hadi kata beliau bukan bertujuan menghina tetapi lihatlah ayat-ayat terakhir perenggan di atas.

-Masalahnya 'terlajak perahu boleh diundur terlajak kata buruk padahnya'. Buruk padahnya beerti orang tidak akan sokong Pakatan Pembangkang lagi.

-Kenyataan beliau memang jelas menunjukkan yang beliau bertujuan menghina orang Sarawak kerana marah Jawah Gerang (PKR) kalah ketika pilihan raya kecil DUN Batang Ai di Sarawak.

-Haji Hadi tidak perlu mohon maaf secara terbuka kerana hati orang Sarawak telah terluka di atas keceluparan Haji Hadi.
-Rakyat Negeri Pahang wajar menolak pembangkang sebagaimana yang dilakukan oleh Orang Sarawak kerana pembangkang terkenal dengan mulut celuparnya).

5 comments:

ricky said...

Ya betul tu bro..

Jgn bagi muka pembangkang ni..Dasar Pembelit Rakyt (PR)

YANG GAMBI said...

Salam,

Manusia munafik yang berselindung di sebalik ulama, yahudi yang menyamar ulama, memang tidak akan menganggap manusia lain mulia selain dirinya...

Puak-puak yang dikatakan bercawat ini akan lebih muia kalau mengundi PAS, begitulah Nik Aziz dan Hadi memuliakan Anwar Al Juburi, kerana sokong PAS, "tak po boleh bahan kat jubur, diharuskan, janji lubang," kata Nik Aziz pada Anwar Al Juburi....

hilbertmontell said...

Salam 1Malaysia WP,

Sebagai sebahagian daripada rakyat Sarawak, walaupun saya bukan dari kalangan kaum Dayak atau Iban, namun saya turut terasa dengan apa yang dikatakan oleh Ustaz Haji Hadi itu.

Kebanyakan pemimpin serta orang-perseorangan dari kaum lain yang bukan dari kaum Dayak seperti kaum Melayu, Melanau dan Kedayan telah merayu supaya Haji Hadi dan penasihat PKR Sarawak iaitu Hajjah Hafsah Harun supaya memohon maaf secara terbuka kepada masyarakat Dayak di Sarawak ini berhubung dengan dua kenyataan mereka baru-baru ini.

Kepada Warisan Pahang, syabas dan tahniah saya sampaikan kepada rakyat Pahang Darul Makmur kerana negeri anda telah mengurniakan seorang pemimpin yang sangat-sangat sesuai sebagai Perdana Menteri Malaysia selepas Allahyarham Tun Abdul Razak dan YABhg Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Setelah 100 hari pentadbirannya, Datuk Seri Najib semakin nampak cepat menyerlah dengan kebijaksanaan beliau sebagai seorang Perdana Menteri Malaysia. Sepatutnya dulu selepas Tun Dr M bersara adalah lebih baik teruskan saja jawatan PM itu dibagi kepada Datuk Seri Najib...pasti keadaan politik tidak sehuru-hara seperti sekarang.

Kesilapan membebaskan Anwar dari penjara lebih awal, itulah kesilapan besar yang telah dibuat oleh kerajaan pada awal 2004 dulu. Tetapi jika Datuk Seri Najib yang duduk sebagai PM ketika itu, saya yakin beliau tidak akan berbuat demikian.

leeza said...

Pada pendapat saya orang Iban Sarawak tidak bodoh tetapi bijak. Orang Sarawak mau pun Sabah lebih bijak dari orang Semenanjung mereka berfikiran lebih "bersih serta aman damai" dari kita diSemenanjung yang suka porak peranda, buat perhimpunan haram, maki hamun. Saya pun ramai jugak kawan dari kaum Iban Bidayuh yang pelajaran bagus lepasan Universiti jawatan pun bagus, berkereta besar. Tetapi akibat terlalu "laser" mulut Pemimpin mcm ni bercakap tanpa guna akal fikiran maka hati sesiapa pun akan terguris, hina sangat ke pakai cawat? Itu cuma adat kebudayaan sesuatu kaum., biarlah dah menjadi adat resam sesuatu kaum kenapa nak menghina pula.Jadi mcm satu penghinaan kalau berkata kaum iban tak reti la..pakai cawat laa..terlajak perahu boleh gostan kalau terlajak mulut haii lu fikirlah sendiri.

Waris Pahang said...

Kata kita biar putih tulang jangan putih mata

Kata pembangkang biar adab kurang asal dapat kuasa

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP