Saturday, July 25, 2009

Pegang Lilin : 3 Hukum Mana Betul?.

Tindakan memegang lilin oleh masyarakat Islam sebagai tanda memprotes dan mengingati orang mati adalah satu perbuatan haram di sisi agama, kata Tan Sri Harussani Zakaria.
Datuk Husam Musa berpendapat tindakan terbabit boleh dilakukan sebagai tanda protes.(Sumber : Sinar Harian).

Perhimpunan menyalakan lilin sebagai memperingati si mati bukan amalan keagamaan dan hanya dianggap sebahagian budaya masyarakat bukan Islam. Berikutan itu, orang Islam yang turut hadir pada perhimpunan seumpama itu, hanya sekadar memberi sokongan moral dan tidak salah di sisi agama, kata Timbalan Mufti Kedah.
Dewan Ulama PAS menyifatkan majlis menyalakan lilin bagi memperingati kematian Teoh Beng Hock di Ipoh, Jumaat lalu yang turut disertai oleh Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin sebagai meragukan.
(Kata Waris Pahang :

-Tiga keratan akhbar di atas menunjukkan tiga hukum yang berbeza bagi satu isu. Majlis Fatwa Kebangsaan mesti mengeluarkan fatwa terhadap isu tersebut yang mengelirukan umat Islam ini.
-Pelbagai lagi hukum dijangka akan dikeluarkan oleh pelbagai pihak jika Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mengeluarkan hukum.
-Apabila hukum telah dikeluarkan maka semua pihak mesti menerimanya secara terbuka dan jangan dipolitikkan.
-Malaysia mempunyai masyarakat majmuk dan latar belakang agama yang pelbagai. Masing-masing mempunyai amalan agama, adat, budaya dan tradisi yang berbeza.
-Kita sebagai rakyat Malaysia tidak boleh mempertikaikan amalan agama yang dilakukan oleh penganut agama lain demi menjaga keharmonian dan keamanan.
-Contohnya Umat Islam tidak dibenarkan membinkan anak luar nikah dengan sipolan bin sipolan. Tetapi agama lain boleh seperti anak mendiang Beng Hock yang sedang dikandung oleh tunangnya, jika boleh bagi agama lain teruskan.
-Rakyat Malaysia tidak boleh sesuka hati mempertikai upacara nyalaan lilin bagi memperingati simati. Itu adalah amalan bagi penganut agama tertentu.
-Namun kita boleh pertikaikan jika ada umat Islam yang terlalu menampilkan keterbukaan dengan orang bukan Islam sehingga sanggup melakukan amalan kaum lain dan melanggar batas-batas agama Islam.
-Situasi PAS/PKR kini dilihat bukan sahaja liberal tetapi tersasar dari perjuangan Islam yang sebenarnya. Golongan berketayap atau berserban menjadi longlai semata-mata mahu menawan hati bukan Islam dan meraih simpati politik.
-Benteng kubu PAS/PKR semakin longgar dan DAP bagaikan anai-anai berjaya merobohkan sedikit demi sedikit kekuatan jati diri Melayu Islam ahli PAS/PKR).

3 comments:

hilbertmontell said...

Salam Saudara,

Kalau saya diberi untuk memilih keratan mana yang betul.., jadi tentu sekali saya akan pilih keratan yang teratas sekali. Kedua saya akan pilih keratan yang dibawah sekali. Yang tengah-tengah tu harus di reject, tak boleh dipakai, mengelirukan..dan jika diikuti akan meruntuh iman seseorang.

YANG GAMBI said...

Salam,

Bagaimana kalau peristiwa pegang lilin itu pelakunya Najib atau Mohyiddin Yassin ?

Apa kata Tok Guru Nicky Ajis ?

Waris Pahang said...

Tadi saya tanya kawan saya Alex yang menganut agama kristian, katanya pegang lilin itu bukan adat tetapi satu amalan dalam agama kristian bagi memperingati simati, lilin yang digunakan adalah bewarna putih.

Hairan, nik aziz tetap pertahankan nizar, adakah kerana politik?.

Anda Juga Meminati

Blog Widget by LinkWithin

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Kuantan - 18 April 2009

Sambutan Sempena Pelantikan PM Di Pekan - 18 April 2009

LAGU WARISAN

Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harus ku bawakan
Ke mana harus ku semaikan cinta ini

Betapa di bumi ini ku melangkah
Ke utara, selatan, timur dan barat
Ku jejaki

Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

KATA HIKMAH


‘‘ANAK bangsa yang telah berjaya, janganlah berperangai seperti Si Tenggang, terlalu cepat bersifat angkuh, terlalu mudah berlagak bongkak, hingga melupakan asal keturunan, hingga memisahkan diri dari akar bangsanya, menjadi rakus, menjadi gopoh, hingga tergamak menebang pohon tempat bernaung dan mencantas dahan tempat bergantung.”

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MIC TUN V.T SAMBANTHAN PADA 1 JUN 1965 :

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.

Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma.

Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku diMalaya?

Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu.

Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

PETIKAN KENYATAAN SEORANG PEMIMPIN MCA, TUN TAN SIEW SIN PADA 30 APRIL 1969 :

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat Raja-Raja Melayu ini disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat-rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu dan adalah berikut:

“Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera.

Pertama - Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA ).

Kedua - Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYUsehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Ketiga - Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hakmilik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Keempat - Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

Kelima - Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

Keenam - Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.

Ketujuh - Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.(Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

SUARA ANAK PHG (Klik Sini)

SUARA ANAK (F) PHG (Klik Sini)

AHLI BPN

AHLI BPN
BLOGGERS PEMBELA NEGARA

MOH CIPTA SEJARAH

BLOG PAHANG DIPANTAU WP